Jij hebt een doel voor ogen. Wij begrijpen dat. En onze missie is om jou daarbij helpen. Dat doen we door het geven van inzicht en jou te inspireren. Samen gaan we op ontdekkingstocht in de organisatieontwikkeling.
Voor je organisatie, teams en voor jou als individu.
Wij zorgen ervoor dat bij jou de juiste mensen aan tafel komen zitten. Zodat jij je alleen hoeft te richten op de inhoud.
Wij ontzorgen jou. Wij stellen de vragen zodat jij met de juiste mensen, groots effect kan veroorzaken.
Wij willen dat er sneller een gedragen resultaat wordt bereikt. Als wij weggaan is voor iedereen duidelijk waarom jou organisatie het anders gaat doen. Hoe jullie dat samen gaan doen. En wat dat voor ieder betekend.
Ben je manager of directeur van een organisatie? Heb je het gevoel dat de afstand tot de werkvloer groot is? Wil je op een andere en gemakkelijkere manier samenwerken binnen jouw organisatie? Heb je het gevoel dat je niet kunt voldoen aan de verwachtingen van de medewerkers op de werkvloer? Zou je minder bezig willen zijn met papieren plannen? Wil je de dynamiek in je organisatie veranderen? Wil je betrokken medewerkers die kritische vragen durven stellen en mee willen werken aan het succes van jouw organisatie?
Dan zijn wij er voor jou!
Wij zijn zelf altijd met bevlogenheid onze eigen weg gegaan. Passend bij de mensen die we voor ons hebben.
Samen op zoek naar nieuwe vormen van samenwerken. We lopen graag voorop maar vergeten niet om
de omgeving mee te nemen in onze visie, waardoor het pad gezamenlijk wordt bewandeld.
Wij zijn overtuigd van de kracht van procesgericht werken omdat we zelf hebben ervaren hoe het is
om met alle mensen werkzaam binnen de organisatie te veranderen. Deze vorm van werken hebben
we met veel gedrevenheid mee ontwikkeld met de juiste mensen aan tafel.
Onze eigen waardevolle praktijkervaringen delen we graag.
Waarom zit iemand aan tafel?
Vanwege zijn kwaliteiten of competenties, zijn functie, kennis van de organisatie, of simpelweg omdat deze personen er al jaren zitten, misschien wel uit gewoonte.
Bedenk je steeds: wat is het doel en wie kan iets bijdragen aan de beeldvorming en het uiteindelijke resultaat? Soms heb iemand nodig vanwege zijn functie, een andere keer maakt de functie niet uit maar gaat het om persoonlijke kwaliteit. Of misschien heb je wel iemand nodig als afvaardiging van een groep zodat deze groep zich gehoord voelt en de kennis die zij hebben aan tafel kan brengen.
Ben je als inhoudelijk deskundigen zelf in staat je project te managen, vooral doen. Maar laat een groep niet aanrommelen, voeg organisatietalent toe als dit het proces bevorderd. Vraag je steeds opnieuw af; zitten we met de juiste mensen op het juiste moment aan tafel? Dit is niet altijd een optelsom van functies.
Bereik je wat je wilt bereiken?
Zelforganisatie is een structuur wat ‘verplicht’ top-down in een organisatie wordt geïmplementeerd. Medewerkers worden wel meegenomen in het besluitvormingsproces, maar willen ze het ook echt? Er verandert veel als zelforganisatie wordt ingevoerd. Er wordt regelmatig geschreven dat een organisatie dan ´kantelt´ van top down naar bottom-up. Maar gebeurt dat ook echt? En nog belangrijker wat wil je daarmee bereiken? Is het uiteindelijke doel niet samenwerken door alle ‘lagen’ van de organisatie? Hoort een Raad van Bestuur met zelforganisatie nu wel wat er leeft op de werkvloer, worden zij voldoende gevoed door de medewerkers als het gaat om een strategie uitzetten voor de komende jaren?
Welke vorm spreekt je het meest aan? Is het top down? Of toch liever bottom up? Of kies je voor procesgericht, en ga je echt samen aan de slag. Geen lagen, maar gelijkwaardigheid.
Bij een wendbare organisatie waar mensen snel moeten schakelen naar een andere werkplek, nieuwe werkwijzen en een veranderende omgeving is zelforganiserend volgens ons niet de oplossing. Een leidinggevende heeft voor teams een belangrijke functie, maak hem dus niet overbodig maar zet hem juist in zijn kracht. Geef hem een dusdanige span of control dat hij medewerkers niet op de huid kunnen zitten. Maar zorg er wel voor dat teams bij wisselingen niet steeds opnieuw de pikorde moeten bepalen. De energie moet naar hun core business. Je hebt als leidinggevende genoeg ruimte om vorm te geven aan het uitdragen van de visie. En wees als leidinggevende in contact met je team, weet wat er speelt. En hoe kun je dat beter doen dan door samen te organiseren?
Procesgericht werken kan iedereen doen, in het klein in een team of in een hele organisatie. Je hebt geen nieuwe organisatiestructuur nodig, maar maakt gebruik van de kennis en kunde van iedereen die werkzaam is in een organisatie in de huidige structuur.
Hebben we je interesse gewekt? wil je meer weten over procesgericht werken en samen veranderen? Bestel dan nu ons boek Veranderen begint met LEF hier of in de webshops van managementboek.nl, bol.com of onze drukkerij BoekenGilde.nl
Of wil je graag met ons in gesprek? Een interactieve workshop organiseren over procesgericht werken bij jouw organisatie? Misschien wel een gastcollege voor studenten van een beroepsopleiding? Kijk dan naar de mogelijkheden op https://metlef.nl/wat-we-doen of neem contact met ons op door te mailen naar info@metlef.nl of bel naar 06-25153491